De voordelen van elektrisch lessen volgens Rijschool André Severs

Sinds 28 december 2019 rijdt André Severs elektrisch. Het startte bij een bezoek aan de Volvo dealer, die uitgebreid de tijd nam om alle financiële en praktische vragen door te nemen. Het eindigde bij Tesla.com en drie dagen voor het einde van het jaar in een Tesla Model 3. Volvo kon de levering voor het einde van het jaar niet garanderen. Of hij tevreden is? “Had ik dat al maar jaren eerder gedaan”. Een gesprek met André Severs over de voordelen, de vooroordelen en de praktijk van elektrisch lessen.

Collega rijschoolhouders

Collega’s kijken hem wat raar aan. Die veel te dure wagen, dat kan toch niet uit? “Als je de goede rekensommen maakt doordat je jezelf hebt verdiept, weet je dat het wel kan. Maar je moet wel verder kijken dan je neus lang is. Of eigenlijk, dan je gewend bent met je fossiele wagen”, aldus André.

De volgende vraag gaat altijd over de ‘range anxiety’, of je niet stil komt te staan. Daar is hij helder over: nog niet één keer. “Sterker nog, ik heb zelfs in de winter op een volle dag met tien ritten nog steeds zo’n 15% over. Niets aan ’t handje.” Dat komt volgens hem ook omdat je educatief anders met de wagen om moet gaan. Dat vereist misschien enige uitleg.

“Heb de hele les niet hoeven remmen!”

“Kijk, een elektrische auto remt op de motor en wint daarmee energie terug. Je moet cursisten dus uitleggen hoe dat werkt, hoe het voelt en wat je er mee in het verkeer kunt doen. Uiteindelijk win je dus bij elke remactie een deel van de energie terug die je net uit de accu hebt gehaald om te versnellen. Daarmee verspil je dus minder energie en kom je gewoon veder op een lading”, aldus Severs. Het gaat zelfs zo ver dat leerlingen bij de wissel trots naar elkaar roepen 'Ik heb deze les niet één keer hoeven te remmen!'. “Hoe mooi is dat”, vervolgt hij, “mooier kan toch niet”.

“Mijn conclusie van elektrisch rijden? Heel tevreden. Als ik het sommetje maak voor de collega's: Doen! Echt doen!”, aldus André Severs.

 

Lees meer:

> Wat vindt André Severs van 'Code 78'?

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Meer informatie Accepteren