Wat vind jij eigenlijk van een automaat-rijbewijs?

Dat is een belangrijke vraag. Of beter, jouw antwoord daarop is belangrijk.
Wat was je antwoord? ‘Ik vind dat niks’, ‘maakt me niks uit’ of ‘prima!’ zijn mogelijke antwoorden daarop. Voor alle drie die standpunten hebben we een kort antwoord, waarover je na kunt denken. Daar nodigen we je in elk geval toe uit.

‘Ik vind een automaat-rijbewijs niks’.

Een andere vaak gehoorde uitspraak is: Dat is geen echt rijbewijs. Dan hebben we nieuws voor je: je mag er gewoon 130 mee rijden op de snelweg en door heel de wereld mee in een automaat auto stappen.

‘Maakt me niks uit’.

Ook een prima antwoord. Schakelen is een lastig trucje. En binnenkort ook ouderwets. Dus lekker snel én relaxt je rijbewijs halen en daarna besluiten of je nog wilt leren schakelen. Dat gaat dan ook veel sneller, omdat je jezelf niet meer hoeft te focussen op het ‘leren van het verkeer’.

‘Prima!’.

Dat is een top antwoord. Dan snap jij namelijk wat belangrijk is: het milieu en sneller je rijbewijs halen. Jij bepaalt jouw eigen toekomst.


Interessante weetjes

57 procent (bijna 2/3e!) van alle nieuw verkochte auto’s in 2021 (tot en met augustus) zijn met automaat uitgerust. Dat aantal stijgt al jaren. Een automaat en een elektrische auto vormen geen uitzonderingen meer, het is de regel aan het worden. Misschien hebben jullie er thuis ook wel een. Waarom? Rust. Gemak. Luxe. Soepel en prettig rijden.

•••

Het streven van de overheid is dat over acht jaar (in 2030) alleen nog maar elektrische auto’s nieuw mogen worden verkocht. Nou ja, emissieloze auto’s, dus in elk geval niet meer op brandstof (olie). Elke andere auto dan een brandstofauto is per definitie met een automaat uitgerust. Schakelen behoort dus sowieso in de nabije toekomst volledig tot het verleden.

•••

Brandstofvoertuigen zorgen voor 27 procent van alle CO2 uitstoot in Nederland. Wil jij daarbij horen, bij de groep die het milieu verpest?

Ik weet genoeg en heb interesse in elektrische rijlessen!


Incentive: Na je rijbewijs meteen een elektrische deelauto!

Fantastisch toch! Direct na het behalen van je rijbewijs in een elektrische deelauto stappen! Dat kan wanneer je via een van de rijscholen die zijn aangesloten bij Leselektrisch.nl je rijbewijs hebt gehaald. Gewoon meteen rijden, niet sparen voor een oude vervuilende barrel maar direct relaxt rijden, wanneer jij dat wilt, in een elektrische auto. Wanneer er meer bekend is over de voorwaarden, vind je dat hier terug!


Code 78

Indien jij je rijbewijs haalt in een elektrische auto, krijg je ‘Code 78’ op je rijbewijs vermeldt. Dit betekent dat je enkel in een automaat mag rijden (aangezien elektrische auto’s per definitie allemaal een automaat hebben… wel zo makkelijk). Achter de schermen wordt hard gewerkt om deze code te laten vervallen, zodat je ook gewoon in een handgeschakelde auto zou mogen rijden. Echter, dit is nu nog niet het geval, maar na een paar extra lessen in een schakelauto (het is een handigheidje) kun je eenvoudig ook het rijbewijs halen voor niet-elektrische auto’s. Wist je trouwens dat vanaf 2030 alleen nog maar elektrische auto's mogen worden verkocht?

De deelnemende rijscholen krijgen meerdere dagen de beschikking over een van de elektrische lesauto’s. Neem contact op met een rijschool bij jou in de buurt, vraag informatie op en check meteen wanneer zij de beschikking hebben over de elektrische lesauto. Stap in, haal duurzaam je rijbewijs en wees klaar voor de toekomst!


Vind een "elektrische" rijschool

Zoek en vind! Steeds meer rijscholen in Gelderland sluiten zich aan bij Les elektrisch, omdat zij weten dat jij elektrisch wil rijden en begrijpen dat het anders moet in de toekomst. Het is super relaxt rijden, stil, je hebt veel driver assistance gadgets aan boord en het stoot helemaal niets uit aan CO2 of andere troep.

Je kunt elektrische rijlessen volgen bij één van de deelnemende rijscholen van het project Les Elektrisch. En haal je jouw rijbewijs bij een van de deelnemende rijscholen? Dan hebben we een geweldig cadeau voor je… Dan rij je direct in een elektrische deelauto! Hoe dat in elkaar zit, vertellen we je zodra alles daarvoor rond is.

 

Ik heb interesse in elektrische rijlessen

Aandachtspunten voor elektrische rijlessen

 • Waarom leren rijden in een type auto die straks niemand meer kan en wil kopen?

  De overheid heeft het voornemen om vanaf 2030 alleen nog maar duurzame auto's mogen worden verkocht. Dat betekent: er worden vanaf dan alleen nog elektrische auto's verkocht. Die zijn zonder uitzondering allemaal met een automaat uitgevoerd. Binnen zeer afzienbare tijd is brandstof rijden en schakelen dus iets dat tot het verleden behoort. Nu voorsorteren op die nabije toekomst is een verstandige zet, voor zowel rijschoolhouders als aspirant-bestuurders.

 • Hoe werkt een elektrische auto en waarom is dat zoveel beter dan een verbrandingsmotor?

  De elektrische auto wordt aangedreven door een elektromotor, die zijn energie krijgt uit een batterij. Voor de voorstuwing worden dus geen schadelijke gassen uitgestoten. Bovendien heeft de elektromotor geen versnellingen waardoor geen schokkende bewegingen door schakelen voorkomen. 100% van het motorvermogen is op elk moment beschikbaar. Daarnaast is de elektische auto zo'n vier keer efficiënter met de ingebrachte energie dan een brandstofauto. En een groot pluspunt: de motor maakt geen geluid: dat is comfortabel en geeft rust. Résumé: geen uitstoot, vier keer efficiënter, automaat, stil en comfortabel.

 • Hoe zit het met het onderhoud van een elektrische lesauto?

  Een elektrische auto heeft zo'n tien procent van de draaiende onderdelen van een brandstofauto. Eigenlijk komt het onderhoud van een elektrische auto neer op drie hoofdzaken: banden, remmen en software updates.

 • Wat is een rijbewijs B met Code 78 en waar moet ik op letten

  Code 78 is de aantekening op het rijbewijs dat je les hebt gehad in een automaat en in de automaat bent afgereden. Dit betekent dat je niet in een schakelauto mag rijden, omdat je het trucje van schakelen niet hebt geleerd. Met alleen maar automaten op komst bij de almaar stijgende verkopen van elektrische auto's, wordt Code 78 overbodig. In Les Elektrisch kun je rijlessen volgen bij rijscholen die je in de elektrische auto lesgeven en je in de loop van de tijd - wanneer je comfortabel bent in het verkeer - het trucje van schakelen bijbrengen. Rij dus voorlopig af in een brandstofauto met schakelbak, maar start met elektrisch lessen!

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Meer informatie Accepteren