Les Elektrisch lanceert speciale online kostencalculator voor rijscholen 

Rijscholen kunnen nu online de realistische kosten van een elektrische lesauto berekenen

Waarom leren rijden in een auto van het verleden als de auto van de toekomst al beschikbaar is? Daarover gaat het project Les Elektrisch van het Gelders Energieakkoord en de provincie Gelderland. Immers, brandstof auto's horen in 2030 misschien wel tot het verleden en rijden we allemaal elektrisch. Nu al rijlessen geven in een elektrische auto is dus helemaal geen gek idee. Maar wat kost zo’n elektrische lesauto een rijschool eigenlijk? Omdat velen nog niet over die kennis beschikken heeft Les Elektrisch de online ‘TCO Calculator Les Elektrisch’ gelanceerd. Daarmee kunnen rijschoolhouders vanaf vandaag realistisch inzicht krijgen in de daadwerkelijke kosten van een elektrische lesauto over de gehele gebruiksduur.


Vanaf 2030 worden er geen brandstof auto's meer verkocht in Nederland. Meer dan de helft van de nieuw verkochte auto’s zijn nu al uitgevoerd met een automaat, iets dat bij elektrische auto’s standaard is. De vraag rijst waarom we aspirant-bestuurders dan nog laten lessen in een schakel- en brandstofauto, ondanks Code 78. Tegelijk heerst het vooroordeel dat elektrische auto’s duurder zijn. Een rijschool stapt daarom niet snel over op een elektrische lesauto. Door inzicht te geven in de daadwerkelijke kosten wil Les Elektrisch rijschoolhouders bewegen toch de overstap te maken.


Alle kosten over hele gebruiksduur, naar eigen situatie aanpasbaar

De aanschafprijs van een elektrische auto ligt in veel gevallen hoger dan die van een brandstofauto. De kosten van een elektrische auto gedurende de gebruiksduur liggen echter veelal flink lager. Aangezien lesauto’s zeker vier jaar ingezet worden, is het relevant om alle kosten realistisch naast elkaar te zetten. Dat doet de online TCO Calculator Les Elektrisch. Momenteel zitten zes door het CBR goedgekeurde en voor rijles meest relevante elektrische auto’s in de calculator. 


Alle relevante en vaak rijschool-eigen instellingen kunnen worden aangepast. Denk aan looptijd, kilometrage, de kosten van de te gebruiken stroom en de schadevrije jaren. Daarnaast worden de specifieke kosten voor een lesauto meegenomen en bijvoorbeeld de misgelopen rente op spaargeld en de laadpaal. Hiermee kunnen de kosten van een elektrische lesauto worden vergeleken met die van de eigen huidige brandstof lesauto. De TCO Calculator is te vinden op www.leselektrisch.nl/tco-calculator.


Bijzonder aan deze Les Elektrisch TCO Calculator

Er wordt gerekend met realistische BoVeMij verzekeringspremies speciaal voor rijschoolhouders en rijinstructeurs. De optie wordt gegeven om met lange looptijden en hoge kilometrages te werken, wat vaak van toepassing is in de branche. De specifieke kosten voor rijschoolhouders zijn meegenomen die meestal niet in reguliere calculatoren zitten. Als laatste zijn branche-gerelateerde kortingen verwerkt, die zitten niet in reguliere calculatoren.


CO2 besparen

Elke afgelegde elektrische leskilometer wordt met elke rijschool die overstapt duurzaam. Rijscholen zitten vaak negen tot tien uur per dag op de weg, vaak ook nog in het weekend. En men rijdt van stadscentra tot snelwegen. Daarnaast is de ervaring in een elektrische lesauto voor de meeste mensen geweldig, de rust en souplesse zijn ongeëvenaard. Door aspirant-bestuurders die ervaring te geven, is de verwachting dat zij na het behalen van hun rijbewijs ook elektrisch willen blijven rijden. 
Daarom werkt Les Elektrisch aan een incentive programma om elektrische deelauto’s betaalbaar of tijdelijk gratis ter beschikking te stellen aan zij die afrijden bij een aangesloten rijschool. Dan worden alle kilometers na het behalen van het rijbewijs ook duurzaam en wordt de aanschaf van de vervuilende maar betaalbare oude brandstofauto mogelijk vermeden.


Het project Les Elektrisch is een initiatief van het Gelders Energieakkoord en mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland. Met medewerking van de BOVAG, VRB en VER. 
 
///einde persbericht\

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Meer informatie Accepteren