Kijk nu eens goed naar ‘onderaan de streep’ en denk toekomstgericht

Het hardnekkige gerucht blijft gaan dat elektrisch rijden duurder is dan fossiele brandstoffen wagens. Dat is een logisch gevolg van de hogere aanschafprijs van een elektrische auto. Wanneer je niet verder kijkt dan je neus lang is, zoals André Severs van Rijschool André Severs het in een eerder artikel stelde, maak je de overstap dus niet. Maar wat is daar nu van waar? Is er een opening voor rijscholen om financieel gezien toch die overstap te maken? We vroegen het hem.

Elektrisch rijden vraagt om een andere benadering dan rijschoolhouders gewend zijn. Überhaupt, voor iedereen die de overstap naar elektrisch rijden maakt, is het een andere manier van denken en handelen dan men gewend is. Is dat erg, dat kun je jezelf afvragen. Het is in elk geval een verandering. En één die de wereld beter maakt. Maar hoe dan?

André Severs: “Je moet het zien als een investeringsobject. Je investeert in de toekomst, de toekomst van je rijschool en in verduurzaming van de maatschappij. Maar daarmee reken je de kosten nog niet rond”. Waar hij op doelt is het feit dat jongeren van nu om een heel andere benadering vragen dan een aantal jaren terug. Het combineren van het openbaar vervoer met een deelauto is heel gewoon. En die zijn steeds vaker elektrisch. Het milieu speelt bij hen een veel grotere rol. En dat sentiment groeit alleen maar. “Dus NU inspelen op elektrisch lessen, voorspelt een goede toekomst voor je rijschool.”

Kosten

Elektrisch rijden is nog niet voorbij de doorbraak, stimulans vanuit de overheid is nog steeds nodig. Zie alleen al de hogere aanschafprijs. Door te rekenen met de ontbrekende BPM, het vaak kunnen aftrekken van de BTW, de lagere afschrijving dan een brandstofauto kent en sowieso de zeer lage onderhoudskosten, kom je al snel voordeliger uit. “Ja echt, ik heb er ruim 25.000 kilometer opzitten en heb nog niet één keer in de garage gestaan. Maar wel al een compleet nieuwe auto door de gratis updates die Tesla door de lucht stuurt. Ik ga nooit meer terug”, aldus Severs.

Die meer strategische blik op je kosten staat ook wel bekend als de Total Cost of Ownership, oftewel de TCO. In dit project gaan we daar uitgebreid op in en laten we je in de praktijk zien hoe die kosten er voor jouw bedrijf uit kunnen zien.

Lees meer:

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Meer informatie Accepteren