Persbericht

Arnhem, 8 juni 2022

Les Elektrisch helpt nu landelijk rijscholen te verduurzamen

White paper Gelders project Les Elektrisch legt basis voor landelijk traject 

Wat ruim een jaar geleden in Gelderland ontstond, krijgt een landelijk vervolg: het informeren en stimuleren over het geven én nemen van rijlessen in elektrische auto’s. Elektrische auto’s stoten geen vervuilende stoffen uit, zijn stiller en standaard voorzien van automaat. Mensen die willen leren autorijden, kunnen dat beter in een duurzame variant doen omdat daarmee direct en indirect uitstoot wordt vermeden. De hobbels op de weg voor met name rijscholen – en beschreven in het white paper van het project – wil Les Elektrisch nu op landelijke schaal helpen oplossen.

Rijscholen stappen over, krijgen daarbij hulp
Net als voor veel andere Nederlanders is het voor rijscholen nog een woud van onterechte vooroordelen en aannames met betrekking tot elektrisch rijden. De praktijk wijst vrij resoluut de positieve kant uit, toch durven nog veel mensen de stap niet te nemen. Voor rijschoolhouders is dat niet anders. Al meer dan 100 rijscholen in Nederland zijn overgestapt. Het is tijd voor de volgende lichting innovatieve rijscholen om die stap ook te nemen.

Les Elektrisch gaat daarom een pilot, inclusief onderzoek, opzetten om te kijken op welke wijze beter omgegaan kan worden met het automaatrijbewijs, de zogenaamde code 78. 

Daarnaast zet het project voor rijschoolhouders – realistisch en open – alles op een rij, geeft de mogelijkheid tot gratis uitproberen van volledig uitgeruste elektrische lesauto’s via cofinanciering door importeurs en dealerships en breidt de Les Elektrisch TCO Calculator uit. Daarmee kunnen rijscholen alle kosten van diverse elektrische lesauto’s vergelijken met de huidige brandstof lesauto. Rijschoolhouders die overstappen op elektrisch lessen, worden ondersteund in hun communicatie daarover.

Automaatrijden wordt standaard
Het kabinetsstreven is dat alle nieuwe personenauto’s die vanaf 2030 verkocht worden emissieloos zijn. Daarmee wordt automaat-rijden de standaard. “Met het project Les Elektrisch willen we de drempels slechten die in de branche leven rond elektrisch rijden. Denk aan de vermeende hoge kosten, het automaatrijbewijs, onbekendheid met laadinfrastructuur en gepercipieerde problemen met de range. Om de verduurzaming vanaf de bron te versnellen, is overstappen op elektrische lesauto’s belangrijk. Zowel om de directe uitstoot via rijlessen te verminderen, als voor aspirant-bestuurders via het opdoen van ervaring met het rijden in een elektrische auto”, aldus projectleider Flip Oude Weernink.

Mensen zullen altijd willen autorijden. De maatschappij stevent af op een wagenpark met emissieloze auto’s. Naast duurzaam gedrag aanleren door meer te fietsen en het openbaar vervoer te pakken, past dit ook bij het geven van rijles. Les Elektrisch gaat in de praktijk onderzoek doen naar de impact hiervan op zowel rijscholen, aspirant-bestuurders als de bestaande regelgeving. Het krijgt daarbij steun vanuit de autosector en van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

White paper Les Elektrisch overhandigd aan staatssecretaris Heijnen
De provincie Gelderland en het Gelders Energieakkoord hebben ruim een jaar geleden het project Les Elektrisch in het leven geroepen. Het project wist zich gesteund door BOVAG, Vereniging Rijschool Belang (VRB) en Vereniging Elektrische Rijders (VER). Voor het landelijke project is deze steun reeds verder uitgebreid vanuit de sector.

Vraagstukken en oplossingsrichtingen uit Les Elektrisch Gelderland zijn in het white paper beschreven. Die opgedane kennis wordt nu in het landelijke vervolgdoorontwikkeld om versnelling te kunnen organiseren. Het white paper is hier te downloaden.

 In Arnhem, waar het project geïnitieerd is, overhandigde projectleider Flip Oude Weernink het door hem met coauteur René Bastiaans geschreven white paper Les Elektrisch. Oude Weernink: “Dat we nu met het ministerie onze opgedane kennis verder kunnen brengen en landelijk elektrisch lessen kunnen stimuleren, is voor de verduurzaming van de Nederlandse mobiliteit goed nieuws. We willen drempels wegnemen die deze verduurzaming vanaf de bron tegenhouden. Ook hardnekkige vooroordelen die bestaan willen we aanpakken, op weg naar 2030. Het ‘wat en hoe’ beschrijven we in het white paper.”

Veel informatie op Leselektrisch.nl
Informatie over elektrisch lessen en antwoorden op veel gestelde vragen voor zowel rijscholen als aspirant-bestuurders is te vinden op www.leselektrisch.nl. Daar is voor rijscholen ook een realistische kostencalculator te vinden. Tevens kunnen zowel rijschoolhouders als aspirant-bestuurders zich kosteloos inschrijven voor deelname, onder andere voor elektrische leen-lesauto’s om kennis te maken met het geven van rijles in een elektrische auto.

///einde persbericht\

 

Fotobijschrift: Staatssecretaris Heijnen ontvangt van projectleider Flip Oude Weernink het white paper Les Elektrisch tijdens de opening van het ElaadNL Testlab voor elektrische auto’s.


Noot voor de redactie
Meer informatie is het vinden op www.leselektrisch.nl
Vragen over project Les Elektrisch (rechtstreeks) en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (via): René Bastiaans, 06 2115 3655, rene @ vanbrandt.nl 

Fotocredits: Zutphens Persbureau, Patrick van Gemert
 

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Meer informatie Accepteren