Code 78: is dat niet achterhaald?

Bij vrijwel elke aspirant-bestuurder, of de ouders/verzorgers, speelt het mee in de overweging bij het nemen van rijlessen: gaan we wel of geen automaatles nemen. Vaak staat er thuis al een automaat of rijdt men al elektrisch. Hoe zit dat?

Bij het afrijden in een automaat krijg je de aantekening op het rijbewijs dat je alleen automaat-lessen hebt gehad, de zogenaamde Code 78. Daarmee mag je niet in een schakelauto rijden. Met de recente cijfers dat 57 procent van alle nieuw verkochte auto's al met een automaat wordt afgeleverd (lees: meer dan de helft, en al jaren stijgende) en het feit dat vanaf 2030 alleen nog elektrische auto's mogen worden verkocht - zonder uitzondering met een automaat - rijst sterk de vraag of ons systeem niet eens goed tegen het licht moet worden gehouden. Immers, automaat rijden is al in meer dan de helft van de gevallen standaard en wordt dat vanaf 2030 volledig.

Duits model, in Duitsland en binnenkort in Belgiƫ

Daarvoor moeten dan wel aanpassingen komen in de wetgeving. Een mogelijke oplossing kan gevonden worden in het zogenaamde 'Duits model', dat onze Oosterburen hebben ingevoerd. Onze Zuiderburen voeren een vergelijkbaar model komend jaar (2022) in. Meer weten over het Duits model, bekijk dit bericht met een korte uiteenzetting op YouTube, afkomstig uit het Les Elektrisch webinar van mei jl.

De cijfers zijn afkomstig van Autoweek, die er op 31 augustus 2021 een artikel aan hebben gewijd.

Lees dat artikel hier: Automaat steeds populairder: gaat de handbak eruit? (bron: Autoweek)

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Meer informatie Accepteren